Saturday, January 24, 2009

ENCIK LAWYER KENA GIGIT?


Kelmarin kurasakan hari yg begitu panjang... dari pagi najla dan en putra meninggalkan aku di rumah.... bukan aku tak biasa..cuma pelik benar rasanya.... tiap2 hari..pukul 12.15 tgh hari, najla dah pulang dari school, en putra pun kalau ke mahkamah, selalunya..tgh hari dia dah melangok di rumah... paling lewat... pukul 5.30 ptg dia dah mengadap lap topnya... kalau hari dia tidak ke mahkamah... maknanya selagi jam di dinding belom menunjukkan pukul 10.... dia masih lagi lena dibuai mimpi......
kelmarin..... aku sibuk dgn najla & nawfal..sesekali terdgr pekikanku memarahi najla... sekejab terdgr pula gelak ketawa kami bertiga..... sewaktu kami menonton tv...kedengaran suara azan maghrib berkumandang... tetapi sampai di saat itu, aku masih belom mendengar suara en putra memberi salam... "aiikkk...manalah org tua ni pegi ?" hati ku mula mengarang2 slot2 drama.... fikiranku pula mula menerawang jauh....

najla : "umi, dah malam ni, apsal papa tak blk lagi? " najla juga merasakan ketiadaan papanya.

den : "ntahla kakak... papa gi mana ntah..tepon pun tak" 

aku menjawab lalu segera meninggalkan najla untuk bersolat.. kemudian najla ku beri makan..ku suap satu persatu ke mulutnya.... terdgr pula azan isya' berkumandang.... masih..masih lagi en putra belom pulang kerumah.... aku tau... kalau en putra lambat pulang ke rumah.. mesti ada 2 sebab.. yg pertama: dia mesti jumpa client...dan yg kedua: dia mesti ke bengkel kereta di selayang.... cuma hatiku berharap...janganlah ada apa2 yg tak elok berlaku...... amin! hatiku berdoa.. dalam sibuk melayan anak2 bermain..akhirnya..satu persatu terlena didakapanku.... ku bawa mereka masok ke bilik.. kemudiannya aku menonton tv sendirian.....11.30 malam..tiba2 pintu rumahku dibuka org.... disertai suara en putra memberi salam... tergesa-gesa saje lagaknya....

den : " pa, awak ok ke? dah makan?" aku bersuara..

en putra : " awak..... saya kena gigit anjingla!" jawabnya tanpa mengendahkan soalan aku tadi..

den : " haaaaaaa????? apa!!!!!!!!!!!!!!! awak kena gigit anjing?? hahahahahahahah!!!!!! kat mana??? anjing sapa????" aku geli hati....walaupun jauh di dasr hatiku agak terkejut dgn kata2nya

en putra : " saya jumpa client tadi.... tiba2 anjing dia gigit kaki saya dr belakang.... anjing tu siap pakai stokin lagi....."  sedih aje suaranya....

aku yg masih ketawa... terus terguling2 di atas sofa ..muka en putra monyok saja...kesian pulak ku lihatnya...akhirnya ku tolong en putra mengisikan tanah ke dalam baldi utk membersihkan kaki dan seluarnya... selesai semuanya..ku lihat bekas gigitan anjing tadi..."alamak pa! bengkakla kaki awak ni.. kena pi amik injection ni..." nasihatku...... segera en putra ke klinik 24 jam...
pulang dr klinik.... ku suruh en putra berehat... tp aku.... "hahahahaha...kesiannya...en lawyer kena gigit anjing! hahahahahahah" masih lagi sempat bergurau dgnnya........

Wednesday, January 21, 2009

BALIK KAMPUNG & NAJLA'S 5th BIRTHDAY - 18th JANUARY 2009


on 16th jan lepas, family en putra yg terdiri drpd en putra sendiri, his lovely wife, anak daranya najla & anak terunanya Ian nawfal telah pulang ke kampung di melaka..sungguh gembira rasa dihati dpt makan masakan emak.....yehaaa!!! dan juga tujuan utamanya adalah untuk menghadiri majlis perkahwinan anak sepupu aku... dan pada majlis tersebut juga..aku yg konon2nya pernah berangan2 nak menjadi pro photographer a.k.a jurukamera org kawin...telah mengclick sini sana..mengusung camera gabak ku ini...hahaha...sampaikan gang2 official photographer majlis kawin tu bengkek je tgk aku..walaupun sesekali mereka tersenyum melihat aku...tak pasti pulak apakah sebab utama mereka tersenyum...adakah kerana gelagatku yg mengalahkan mereka atau tersenyum melihat D40 ku yg comel nak dibandingkan dgn camera2 mereka bersama lense2 yg power, panjang dan lagi besar dr aku punya...atau mungkin juga kerana aku menggunakan NIKON yg sama dgn kesemua camera2 yg mereka miliki....hehehehe.... aku tak kisah...yg penting... aku tetap bersama D40 sepanjang hari......sehari di majlis perkahwinan...


malam berinai besar..... sempat gak jadik photographer...


di hari persandingan.. antaranya pic pengantin perempuan, uda & fifi yg tengah kusyuk mendendangkan lagu... najla with sikembar adib & abid, kak long & kak jidah...juga my mom and amy.
dan kemudiannya sempat lagi melepak- lepakkan diri  di rumah kak long.. tanpa membuang masa aku mengeluarkan lagi D40 untuk mengambil gambar apa saja yg menarik....... 

anak2 sedara yg gumbira bermain.....




and on 18th tu pulak, bersamaan hari ahad was najla's 5th birthday...  19th january was angah's 11th birthday....so...just beli cake malam tu & bagi najla & angah potong...tak sempat nak buat birthday party memandangkan najla teruk kena selsema & batok.....cake ni dibeli @ kedai cake yg berhampiran je kat rumah..tak sempat dah nak tempah2 or beli kat secret recepi ke..baskin robin ke... design cake tu pun najla yg suruh buat macam tu..... kalau tak..takdenya rupa cake yg cantik kat kedai tuh.......

den : "Najla, nak cake yg mana satu ni? " ku tanya anak daraku yg terlompat melihat cake2 di dalam fridge..walaupun bagi aku...satu cake pun takde yg berkenan di hati..

Najla : "emm..La nak cake coklat.." matanya melilau2 mencari cake coklat..

den: " Dik, moist chocolate cake ada?" aku bertanya pada seorang pekerja di situ... 

pekerja : " ada cake coklat ni kak..." jarinya menunjuk ke arah sebiji cake yg bertulis "spongecake-coklat"....

den : "saya tak nak sponge cake...yg lain takde?" tanyaku lagi...mataku hanya dapat melihat kertas2 yg bertulis spongecake-vanilla, spongecake-oren, spongecake-mocha.."aikk!!! kedai cake ni jual spongecake je ke?" hatiku mula menunjukkan rasa ketidakpuas hatian...

pekerja : " haa kak, cake ni sedap! dlm byk2 yg ni plg sedap!" dia mengeluarkan sebiji cake.."cake blueberry...sedap kak!" sambungnya lagi.... aku yg dah makin boring terus aja mengiakan.... yg ku dgr hanya suara najla mengkomplen pada pekerja itu yg cake tu tak cantik!

Najla : "Kak, saya nak letak cartoon boleh, saya nak ltk balloon...tp saya nak power puff girl..saya tak nak the pooh... haa..kak, power puff ni letak kat tepi tau! saya nak ltk pokok jugak.... yg power rangers saya nak kaler red...ni angah punya..." bebel najla tak henti2... dan hasilnya... itulah rupa baru cake blueberry setelah di deco semula oleh najla. sampai di rumah..

najla & angah...... on their 5th & 11th birthday............

setelah selesai sessi nyanyi lagu happy birthday oleh cousin najla & angah.. si kembar adib & abid, acha, amy & ainul.... najla & angah pun memotong cake blueberry yg dikatakan paling sedap tadi......

najla : " emm..La tak nakla cake ni..La nak power puff dgn ballon je" najla bersuara...dihulurnya sepiring cake kepadaku...

den : "Najla, umi dah beli cake dia tak nak makan pulak ye! kalau nak power puff tu..baik tadi umi belikan bende alah tu je..tak yah beli cake" marahku pada najla..... dia terus berlalu meninggalkan aku... ku cubit cake lebihan najla tadi...ku masokkan ke mulutku.....

den : " laaaaaaaaaaaaaaa.... ni ke cake yg paling sedap kat kedai  tadi ni????? kureng asam betul!!!!" aku terjerit...tak abis2 aku mengkomplen kedai cake & pekerja2nya sekali... "patutlah najla tak nak makan cake ni tadi" getus hatiku lagi...... hehehe....sorrylah najla & angah... umi tak sempat nak beli cake yg sodap2 for korang..... emmm...najla dah dpt powerpuff girl & angah dah dpt power rangers tu...kira oklah ye......hehehehehehe...


just a blueberry "spongecake"..... aduyai....spongecake jugak... agaknya mmg kedai  tu jual spongecake je kot..... keshiannya...next time kita beli cake yg sedap2 ok?

haa..tulah kisah den pulang ke kampung..sibuk bonar dgn D40..usung ke sana sini.. birthday cake najla yg paling sodap yg pernah aku beli.. tapi...dalam banyak2 pic yg aku amik.... aku rasa.. pic yg ni yg paling aku suka.......... gambar pokok cili padi mak aku!!!!

Love bite ?! jgn main2 !!!!!!



di suatu pagi yg indah... aku sibuk menyediakan sarapan pagi di dapor...kedengaran suara gelak ketawa najla dan papanya, en putra.. sesekali terdengar pekikan adiknya yang baru mencelikkan mata...... aku tersenyum sendirian... "aaa...dah bgn pun semua..boleh makan sama2" getus hatiku keriangan.....

selesai ku hidang sarapan di atas meja..ku ajak en putra dan najla untuk menikmati hidangan...najla sudah selesai bersiap..putih mukanya dek bedak SILKY White Twinkle Magic Powder - baby pink. En Putra juga sudah bersiap2 mahu ke officenya... tatkala sedang enak menjamu selera dgn mee hoon goreng bersama telur rebus.. mataku tertumpu pada sesuatu kesan di badan en putra....

den : "pa, apa bendenya kat bahu & lengan awak tu?" mulutku memuncung ke arah kesan tersebut..

en putra : "apa dia? mana?" cuba mencari2 apakah yg dimaksudkan oleh ku...

den : "tu ..yg merah2 tu...mcm love bite je? haaaaaaa????" aku cuba mengujinya...
en putra : "a'ahla..ada 2 lagi...love bite la kot!" selamba aje jawapannya...tanpa menghiraukan aku yg sedang memerhatikannya.....

den : "ooooooo...awak buat apa eh?" ku cuba lagi mengujinya..walaupun sebenarnya ku tahu...itu ialah kesan gigitan dari si nawfal yg sudah mula menggigit2 org..gatal gusi agaknya.... 

en putra : " haaaaa.... alamak.. camana ni ye...awak taula pulak..." cuba berpura2 gelabah..

dalam hatiku berkata "wah...berjenaka kodok pulak mamat ni, mcm aku tak tau si nawfal yg kejekan dia semalam..nak berlakon konon... ceh!"  kali ini en putra pula mentertawakan aku...agaknya dia betul2 ingat aku risau agaknya.... " perasan org tua ni".....

en putra : " awak, mcm love bite je kan?... nanti blk melaka ni saya tak nak pakai baju..biarkan semua org tgk...hahaha!"  en putra bersuara sambil diikuti dgn gelak besar darinya...

den : " wei..ko tak malu ke labuuuu? eeeee.... ntah apa2 je awak ni?" aku mengomel... heran dgn kata2nya....

en putra : " apa plak...buat apa saya nak malu? nanti org ingat awak yg buat!  awakla yg malu!! hahahahahahahahah!!!!! " selamba aje jawapannya itu..kali ini ketawanya makin besar! terangkat2 kaki dan tangannya...

den : " oii...jahatnya kau ye!!! tak semenggah punya org!!!! " aku menjerit! lantas kubangun untuk mengerjakannya.... namun sempat dia mengelak....hatiku panas terbakar.......dalam hati berkata " kureng asam punya budak! jahat betul dia ni!!!! ada ke patut nak buat macam tu...arghhhhhh!".......

muka derk je... pose setelah penat mentertawakan aku yg kebengangan.. ntah apa2 je idea mamat ni sorang!...poyo!

dan inilah muka budak tak bersalah... keshian dia..dah start nak mengkotang org ... emm..dah gatal gusi..nak tumbuh gigilah! yeay!!!!!!!!! 

Monday, January 12, 2009

@Titiwangsa... pic & more pic by D40

 


haaa..nilah antara gambar2 yg dapat aku amik semenjak D40 berada digenggaman...sebonarnya eh...byk lagi gambaq..tp punyalah payah aku nak upload kat blog nih... aku ni mmg hangin betul dgn maxis broadband nih! kejab on..kejab dah offline... hangin satu bdn aku wei! dulu elok2 pakai streamyx...gatai nak tukaq pakai broadband konon.. ingatnya balik kampung bulehla layan internet.. apa ke jadahnya??!! ingat kat kampung ada coverage ka? hampeh... kalau kat kampung takde..takpelah jugak...buleh dibawak mengucap! tapi yg aku ditengah kotaraya ni...takkan pun haprak jugak kot!!!???? adoilah..... apakes? 

apa2pun...sempatlah jugak aku tepek gambaq2 nih... layan jelah.... sambil hatiku berkata " ahhh...lega gambaq2 ni buleh...kalau tak buleh jugak, ada yg kena lempaq dr tingkat 3 ni kang!".....

Friday, January 9, 2009

Project D40!

D40? D40!... emm..masih terkial2 belajar...tp yg aku baca dalam banyak2 website..ramai yg ckp..skill, creativity tu lagi penting dr info2 yg kita baca or hafal satu persatu dlm guide book tu..kalau hafal sebijik2 pun tapi takde skill...nak buat apa..tak gitu? memandangkan aku terpaksa menunggu anak dara aku pulang dr school..so aku malas bangetlah nak blk ke rumah..kupujuk2 en putra yg sebam mukanya sbb kena bangun pagi... melepak bersama2ku di taman tasik titiwangsa... tu pun gara2 atau juga atas nasihat sorang kawanku dari exxonmobil yg juga empunya D40 serta baru je convert...hehe! tahniah bro!!! untuk mengasah skill mengambil gambar di taman2...mengambil gambar bunga2an.. daun2an..burung2an atau apa saja object yg menarik... katanya lagi..

bro ferol : "tips: bile ko nak shoot, pakai mata ko dulu.. carik angle terbaik. bile mata ko nampak scene tu cantik je, ko shoot.
kalu kena baring, baring la... kalu kena melutut, melutut la " pastu..dia sambung lagi...

bro ferol : "pastu kalu nak improve skill, ko pakai 'P' mode and monitor shutter speed and apperture no. kalu tgh hari terik brape shutter speed die... kalu ptg mendung brape shutter speed die, kalu mlm brape shutter speed die" tulah antara kata2 nasihat yg ikhlas darinya....

so... apa lagi..dah 2 hari jugakla aku & en putra dok merewang kat taman tasik titiwangsa..sambil mengendong & berebut2 D40 kesayanganku itu! so..jom layan hasil2 shot kita org.....






Gambar passport najla yg pertama.

bak kata en putra pada kawan2nya tatkala menjawab panggilan telefon " haha! aku baru antaq anak aku pi sekolah!" ...emm..tak sangka dah besar rupanya anak dara aku tuh..bukan senang sebenarnya anak nak masok sekolah ni..walaupun baru tadika, tu pun baru 5 thn...rupa2nya..byk gak bende yg nak dibuat.... hehehe...tu blom masok darjah satu, masok sek menengah...& insya allah masok u pulak....... & sebagai perkara pertama yg aku & en putra kena buat...bawak najla pi amik gambaq passport.. 

Najla : "umi, teacher suruh bg gambar" kata najla padaku...

den : "a'ahla...umi lupa plak.... nanti kita ajak papa pegi mlm ni" aku menjawab sambil mendukung Ian menuju ke ruang tamu.

Najla : "Pa, mlm ni kita pi amik gambar La ye?" ajak najla pada papanya terus melompat ke pangkuan en putra yg ketika itu begitu kusyuk menonton tv...

en putra : "ok......"  seperti biasa ...begitulah jawabnya........

aku yg sentiasa teruja dan penuh gelora ini....begitu bersemangat menyiapkan anakku....siap dgn bedak MAC yg penuh ku sapu di mukanya.... kucalit pula selapis lip gloss dari NIVEA yg bersinar2....dan kusikat2 rambutnya..berkali2 sehingga aku betul2 puas hati dan terpaksa pulak amoi kedai gambar tu menungguku......... dalam hatiku berkata "haa amoi..tunggulah kau kejab...mana buleh anak aku amik gambaq comot2!".......... dan en putra yg baru mula nak memahami karenah isterinya yg begitu menitik beratkan hal ehwal anak2....dan juga begitu memahami minat anaknya yg amat teruja dgn segala bagai jenis photo shoot..malah tidak pernah lagi menghampakan dgn pose2 nya menarik........ akhirnya en putra akur dgn 2 insan bergelar wanita di dalam hidupnya........

dan setelah mendengar comment dari amoi kedai gambar itu "wah...bagus! bagus! haa pandai aaa..pandai aaa  amik gambar.." sambil mengangguk2 kan kepalanya... dan setelah kuhulurkan RM 17 sebagai bayaran kepada 8 keping gambar......dan inilah hasilnya...inilah dia..gambar passport pertama NAJLA SUFYA....... 

tapi bila ku amati gambar tersebut.. "eh! macamana pulak rambut najla ni boleh panjang sebelah?? aduh........."......

Thursday, January 8, 2009

I want to go to school..


hari ini hari khamis..sebagai yg dijanji, hari ini najla memulakan persekolahannya di smart reader. awal2 pagi lagi dia dah bgn..aku pun bgn awal pagi, siap dgn sarapan, nasi goreng dgn ikan bilis dan telur 3 suku masak untuk najla..secawan milo dan sebotol susu nespray 3+ original..habis sarapan, aku, en putra & nawfal menghantar najla ke school..walaupun t-shirt, kasut & stokin blom dapat...dgn skirt bersize L pun jadikla untuk mengexcitedkan najla....



sungguh teruja anak dara en putra ni..dgn senyuman yg tak putus2..diselang seli dgn soalan2 sama yg tak lepas dr bibir comelnya itu..."umi, La nak pi school smart reader eh?"...."papa, La nak pi school smart reader eh?"..... sampai kat school, najla tanpa menghiraukan aku..terus menuju ke class 5 cherrynya..mencari2 tempat duduk... aku yg agak excited ni..maklumlah..first day anak masok school..hehehe..syoknya..begitu teruja ingin merakamkan detik2 indah dgn D40 yg sentiasa tersangkut dibahuku ini.....tetapi....

teacher : "kak, kat class tak bolehlah nak amik gambar..tp kalau ada concert or buat birthday party dlm class..then baru boleh amik gambar".. kata cikgu siti..guru class najla.

den : " ah? ye ke?...emm takpelah...."sedih dan terus berlalu sambil melambai2 tangan ke arah najla yg sedang tersenyum..........

Wednesday, January 7, 2009

SAWAN? teacher...i want to......

SCENE 1:

"yeah..yeah...La nak school smart reader..La nak school smart reader ".. 2 hari ni..ini ajelah script najla kat rumah..lps mandi..lps breakfast..lps lunch..lps dinner pun..itu aje yg disebutnya.. tp en putra..2 hari ni makin pendiam plak dia... emm agak2nya kenapa ye?puas gak memikirkannya..sakit ka? ada problem ka? demam ka? aduh...lotih aku memikirkannya... tapi lps aje najla cium pipi en putra mlm tadi..ditambah pulak dgn kata2 "La sayang papa..La nak school smart reader".. aku tgk en putra dah mula berubah.. dah mula nak senyum..dah mula nak bergelak ketawa... ptg tadi..dah mula nak bergurau dgn aku... emm..aku rasa..mungkin ada kena mengena dgn yuran pendaftaran school najla semalam  kot..haha! tak abis lagi kena sawan terkejut! takpalah en putra..anak pun 2 je... okla tuh...demi anak..hehehe..
tp..walaupun en putra dah berubah..hatinya masih luka berdarah..tengah aku beria2 berbicara dgnnya tadi.. dia pula melukakan hatiku...ahaks! pedihnya.....
 
den : "pa, apsal org lelaki suka ckp bini ni tak sporting?" sambil memuncungkan mulutku ke scrin laptop..melihat column chat antara en putra dgn kawannya berbicara tentang bini yg tak berapa nak sporting bab2 berYM dan ntah apa2 lagi....

en putra : "ntah...!" pendek lagi jawapannya....

den : "awak ckp kat kawan awak..bini awak nilah yg plg sporting..plg IT!" dgn penuh semangat lontaran suaraku...penuh gaya..penuh emosi..

en putra : "a'ah...bini saya memang cekap IT tp tak tau mengira!" selamba lagi jawapannya..kali ini dihiasai dgn jelingan manja darinya... aku kebuntuan.."apa kena mengena IT, YM, Facebook dgn mengira?" kata hatiku... puas aku memikirkannya....dan akhirnya....

den : " hahaha!!! apa plak? dah awak kata ikutlah...ikutlah.... ingatkan awak ok jer!!!" sambil ketawa aku menjawab... rupa2nya en putra tak abis2 lagi dgn sawan terkejutnya itu...... :P


SCENE 2:

dalam keadaan najla yg terlalu excited....aku mengingatkannya agar bertutur dalam bahasa inggeris di school nanti..
den : "najla...nanti ckp omputih ngan kawan2 & teacher tau?" ingatku pada najla..

najla : "ok umi...." dgn senyuman dia menjawab..

den  : " najla, kalau teacher tanya, what is your name?.. La nak jwb apa?" aku bertanya...

najla  : " my name is najla sufya" penuh confident..

den  : " kalau teacher tanya, how old are you?" soalku lagi..

najla : "am 5 years" sambil mata melihat tv....

den  : "kalau teacher tanya,  what is your papa's & umi's name?" 

najla : " my papa surya putra & my mom satul makdiah" selamba jawabnya ...

aku & en putra ketawa terkekeh2.......kali ni giliran najla pulak bertanya..

najla : "umi, kalau La nak pi toilet, nak ckp apa?"

den : " La cakap, teacher, i want to go to toilet"  aku mengajar..

najla : " umi, kalau La nak berak...La kena ckp, teacher, i want to berak ye umi?" soalnya...

aku yg tgh kusyuk mengajarnya..... terus ketawa berdekah2...hahahahahahaha! 

Ikutlah...ikutlah...

aduyai..kejab je sekolah dah start semula.. ingatkan lama lagi cuti.. monday lepas..baru perasan yg penggal persekolahan dah bermula, tu pun bila aku tgk berita @ tv3. tetiba terperasan kisah budak2 darjah satu @ sekolah sri gombak.. 

eh..eh...tetiba aku teringat.."eh! bukan anak aku dah nak masok 5 thn ke 18 jan ni?" "eh..bukan dia pun nak kena sekolah ke?" alamak... sekali baru aku ingat daaa...thn ni najla dah 5 tahun.. dah kena masok sekolah...... tp puas aku pikir...school manalah aku nak antar ni....

ada yg dekat2 pun... sapa nak antar dia? tak kan aku nak jln kaki bawa nawfal pegi balik antar kakaknya nanti.. ada tadika pun..takde plak provide transport sekali..camana? tiba2 kawan aku antar msg..

alira : "wei...ko kan ada lesen..boleh bawak keta..apa yg susah sgt..ko antar & amik je la si najla tuh.. " antara msg nya yg kuterima..

den : " yolah tuh...kalau aku ado lesen keta kebal pun tak guna gak..bkn aku ado keto pun.. pak ya pi keje aku nak bawak apo?" dan jawapan kepada msg nya itu..

malam hari..... seperti biasa..aku memulakan bicara..

den : " pa, kita nak antar najla school mana ni?"  kutanya en putra yg kusyuk dgn kerjanya..

en putra :  "ntah..ikut sukala..." masih juga seperti biasa..... buat derk je..

den : "emm..school lain nak kena amik & antar...susah..yg ada transport, smart reader je...tp registration je kalah nak masok universiti.." ulasku panjang lebar......

en putra :"ikut awakla...."...........pendek lagi jawapannya....

malas rasanya aku nak berbual panjang dgn en putra ni..macam selalu..confirm tiada kesudahan.. hanya yg aku dpt selepas perbualan.... boring..blur...& tanda soal?????? ikut awak..ikut awak....... hehehehe.... & disebabkan ikut awakla.........

selasa... aku, en putra & anak2...terus menuju ke smart reader sri gombak...plannya nak survey2 dulu... selepas diberi penerangan yg serba ringkas & tanya2 punya tanya... tanya teacher dia..tanya  najla & tanya bapak najla..tu pun 4, 5 kali tanya...walaupun en putra tak abis2 hanya menjawab.."ikutlah..ikutlah" dan aku yg amat patuh akan kata2nya...... 

teacher : "so sir, registration fee RM 100, monthly fee RM 270, transportation RM 40, plus insurance..bag, shoe, stokin, book bla..bla..bla..bla.., total is RM 1038. nak bayar macamana ye?" dgn senyuman yg paling lebar diberikannya.....

en putra : " haaaa??! aaaaa??? ohhhhhh....." .........

nak kata apakan? ingatkan dlm 3, 4 ratus je....aleh2... kalah aku masok universiti dulu..tu pun baru bayar RM 250 masa register..pastu PTPTN yg bayar.... senyap ajelah en putra..hanya tangan yg mengigil2 mengeluarkan duit dr walletnya.....

nak cancel pun...borang dah tulis, najla pulak dah tersengih2 sambil melompat2 keriangan... bag dah dapat, skirt dah pakai...class dah tgk... apo laie yg umi & papa boleh katakan..... sabar ajelah.... & masih terkedu.... sehingga dlm kereta pun papa & umi najla hanya diam membisu.... yang kedengaran...tawa riang najla menyanyi sambil berkata " umi, papa...La nak school kat smart reader eh???"

dalam hatiku  berkata..." ikutlah........ikutlah......"

Saturday, January 3, 2009

Kirim beli sawi baby or sawi jepun?


hari ni hari sabtu...dari celik je bijik mata..hujan turun tak henti2 sampailah ke petang..sejok je cuaca hari ni tp ..nasib baiklah jugak lewat petang hujan dah stop..apalagi...tanpa membuang masa aku terus mengerah en putra yg asyik nak lelap je kejenya... pi pasaq malam sri gombak..belilah apa2 yg patut....

den : "najla, ajak papa pegi pasar malam .." suruhku pada najla...aku masih sibuk menyalinkan pakaian si Ian.

Najla  : "ok umi......" jawab najla sambil terus berlari ke arah papanya yg sedang berselimut dlm biliknya.. "papa, umi suruh pegi pasar malam" sambung najla lagi..kali ni agak tinggi suaranya....

beberapa minit kemudian kelihatan en putra & anak perempuannya keluar..aku hanya mengirimkan sehelai kertas yg telah kutulis dgn senarai brg2 yg kuinginkan... dalam sibuk aku melayan heroku yg handsome persis pelakon cina..kedengaran pintu dibuka..."haaa..dah blk pun papa & kakak"....kataku pada Nawfal......

kulihat en putra membawa byk plastic berbagai warna... tak sabarku melihatnya... "emmm..apalah agaknya yg papa beli" getus hatiku........ cepat2 ku  keluar dari bilik....
 


emmm..putu mayam kegemaranku..everyweek mesti aku beli...RM 1- 4 keping.. oklah tu..aku 2 keping..najla sekeping & en putra sekeping......






yg ni pulak pizza kegemaran najla.... bila pi pasar malam... mesti kena beli jugak...walaupun harganya jauh lebih murah dr pizza hut..tapi rasanya lebih kurang jerr dgn pizza hut tuh! sekeping baru RM 2. satu pan tu baru RM 12.......



sate ikan.. sebonarnya, first time aku makan sate ikan ni, masa aku curik2 masok negara thailand time sekolah dulu..tanpa pasport, wang yg byk atau bagasi yg besar (mcm tourist2 tu)..dr kota bharu, aku terlepas sampai ke narathiwat, kemudian ke yala & akhirnya ke pattani..tu pun sbb aku ikut family kawan aku pulang ke kampung mereka di sana..kalau setakat golok tu, dah macam kampung aku je. time ronda2 town, aku terlihat org jual sate ikan ni..aku pun tryla... hahaha..sekali sedapla!!! aku suka!! ntah camana, minggu lps aku nampak makcik jual sate ikan kat pasar malam sri gombak..aku pun belilah..tp tak sesedap mcm kat thailand tu!



pastu, en putra beli 2 batang jagung..satu yg rebus & satu lagi yg bakar..satu untuk najla..satu untuk en putra... aku? tgk ajelah dia org makan.....


haaaaa....aku teringat barang yg aku kirim tadi.. sawi jepun atau baby sawi..(emm..sama ke?aku pun tak pasti? )... liar mataku mencari2 di dalam plastic2 berwarna warni....

den : "pa, ni sayur apa ni?" hairan dgn sayur yg pelik benar rupanya..macam tak pernah ku beli sebelum ini.

en putra :" eh..hehehe... tadi awak kata nak sayur baby sawi...saya belilah ni" jawabnya sambil cuba melarikan diri... ingin cepat2 dia keluar dr dapur...

den : "tapi ni sawi mana yg dpt baby rupa macam ni?" tanyaku makin kehairanan...masih membelek2 sayur tersebut...

en putra :" ntah... saya tak jumpa mcm yg awak selalu beli tuh... tp yg ni ada iras2 mcm baby sawi, saya belilah! " selamba aje jawapannya itu.. mukanya tetap tak berubah...

den : "laaaaaaa awak ni! yg ni bkn sawi baby..bkn sawi jepun ...ni sayur apa ntah...ala awak ni..dahla beli punyalah byk..sampai 3 ikat ..saya nak buat apa? buat kenduri ke?" aku mula meracau2 .. mulutku tak henti2 membebel... kejab ku pegang sayur itu..kejab ku letak semula..




en putra yg dari tadi mendiamkan diri..tiba2 bersuara.."hehehe..dapat laki pun  macam pak pandir... kesian kat awak...hahaha" tawanya makin kuat kudengarkan...sambil ketawa dia terus berlalu meninggalkan aku sendirian di dapur...... sempatku menjeling senyum kambingnya...aduh....sakit hatiku......




dan aku yg masih terpaku di dapor...masih cuba memikirkan..."sayur apa ni ye? nak kata sawi..lain benor plak daunnya.. sawi uganda kot!" 


Thursday, January 1, 2009

Happy New Year!

tahun baru datang lagi.. tapi bagi aku..hari2 yg mendatang..akan tetap berlalu..ia akan datang dan akan tetap juga berlalu..sampailah tahun baru muncul kembali... azam tahun baru? apa wishlist tahun baru? ahhh..tu semua adalah soalan2 yg wajib ditanya bila tahun baru menjelma... tak kan org nak tanya.. ko nak makan apa tahun baru? betul tak?.... dan yg aku tau..tak selalunya azam tahun baru tu akan semuanya terlaksana.. kekadang tu...azam hanya tinggal kenangan.. emmm...aku pun tak pasti...tapi sejak aku dapat D40 dari en putra hari tu..aku ada gak simpan azam tahun baru...

bila malam tahun baru, aku nak amik gambar bunga api cantik2..macam dalam postcard tu.. tulah azam pertama aku....tapi macam yg aku katakan tadi..tak semestinya azam tu semua akan terlaksana....

nak amik gambar bunga api konon!..emmmm...berangan jelah! bila masa pulaklah aku nak melangok kat dataran merdeka ke..KLCC ke... issshhhh... tapi..aku ni jenis bukan mudah mengalah..... akhirnya, untuk tidak mengecewakan aku..yelah..takkan azam no 1 pun dah tak buleh nak buatkan.... aku dgn berbesar hati....dgn bangganya...dapat gak amik gambar bunga api...hahahahaha..aku berjaya...aku berjaya.... !!!!!!!!!!!!!!!!

walaupun pada waktu itu...aku perasan yg en putra & najla saling berpandangan melihat aku melompat2 keriangan......ahhh..lantakla! yg penting aku berjaya!!! 



tiba2 najla yg tgh berpandangan dgn papanya bersuara..

najla : " umi ni apasal amik gambar bunga api kat tv?" sambil menjeling  kearahku......disusuli oleh jelingan dari en putra pulak...



terbantut sudah kegembiraanku tadi..blom pun masok 5 minit dalam tahun baru 2009, azam tahun baru aku dah tak terlaksana...hehehe.. sebab tu aku malas nak jawab kalau org tanya apa azam thn baru aku.... :P

kayanya aku!!!!!!


pagi ini..terlewat lagi kuterjaga dari tidur...maklumla..malam tahun baru, mungkin ramai anak muda berfoya2 meraikannya sambil menyaksikan bunga api..begitu jugak pak lah & datin jeane....menari2 sambil menyanyi dan bercountdown di dataran merdeka malam tadi....  

tapi aku..en putra & najla..hanya menyambutnya di depan tv, sambil melipat 1 bakul baju, najla yg sibuk mencuba mainan percuma dari wendy's & en putra masih berusaha menambah harta qarunnya dgn berlumba kereta di facebook...katanya boleh kaya..tak tau plak aku....

en putra : " wooo umi!!! saya ada 4 lamborgini, 4 mini cooper, 2 ferrari..4 workshop..2 cassino..bla..bla..bla..." jeritnya kegembiraan.... 

aku yg kusyuk dgn lipatan baju yg bertimbun2.... terus bangun dan menuju ke balconi..menjenguk ke bawah mencari2 sesuatu........en putra yg kegembiraan tadi bertukar kehairanan...

en putra : "awak carik apa?" tanyanya padaku....  

den : "carik ketalah..tadi awak ckp kita dah kaya..ada 4 lamborgini..4 mini cooper, 2 ferrari...saya tgkla kat bawah..tgk kat mana awak parking semua keta tu?" selamba aku menjawab....
en putra yg tadi kebingungan...terus tersenyum kambing..lucu dgn kelakuanku..atau mungkin terasa dgn sindiranku......sambil hatiku berkata "haaa..amik hang...tak abis2 main street racing tu! ingat boleh kaya agaknya! ceh!"......

sesaat, ikut abang dia??


layanz jek dengar lagu Aku & Dirimu (Ari Lasso feat Bunga Citra Lestari)...bagai dibuai2 oleh mimpi nan indah...menyentuh naluri keperempuananku......cuba kubayangkan en putra seperti putera raja.....dan aku bagaikan puteri barbie....menari2 di ruang legar istana..diiringi lagu aku & dirimu.....

" tiba saatnya kita saling bicara
tentang perasaan yang kian menyiksa
tentang rindu yang menggebu
tentang cinta yang tak terungkap

sudah terlalu lama kita berdiam
tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
memenuhi mimpi-mimpimu malam kita

reff:
duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
dan kini hanya ada aku dan dirimu
sesaat di keabadian

jika sang waktu kita hentikan
dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan
meleburkan semua batas
antara kau dan aku, kita  "

kuulang2 lagu ini sambil mengadap laptop..... nyanyianku semakin kuat.. bagai bunga citra lestari kurasakan.......... "duhai cintaku..sayangku..lepaskanlah..perasaanmu...rindumu....seluruh cintamu.....dan kini hanya ada aku & dirimu.......sesaat ikut abg dia....."  
haaaaa???!!!!! apa?? tersentap dari lamunan.... hanya terdengar anak daraku najla sufya menyanyi dari dlm biliknya....   "sesaat ikut abg dia.............."