Tuesday, December 30, 2008

RUMAH URUT? MATI AKU!!!! -BHGN 2


jam menunjukkan pukul 12.30 tgh hari..tiba2 pintu rumahku diketuk org..terpacul seorang wanita dalam lingkungan umur akhir 40an atau awal 50an... kedatangannya disambut oleh en putra.. ketika itu aku masih di kamar mandi...kemudian aku terus  menyambut kedatangan wanita itu dan bersalam salaman… ya dia adalah "mak cik Joe yg terkenal itu"....aku teringat pesanan joe padaku...jgn berlagak normal..”aduh! nak kena berlakon ni..kang terperanjat pulak makcik si joe tgk aku !” bisik hatiku..

selepas berbual mengenalkan diri..aku terus mengajak makcik Joe ke bilik..bersedia untuk diurut.. pada mulanya perbualan diantara aku dgn makcik Joe agak malu2..penuh sopan santun… tutur bicaraku disusun manis.. walaupun makcik joe berasal dr N9, loghat negerinya langsung tidak kedengaran..lagak orang Kuala Lumpur jati…..

Mak cik Joe memulakan acara....jari jemarinya mula menyentuh setiap inci tubuhku.... sungguh sedap kurasakan..lega…lama kelamaan...kurasakan sentuhan yg mulus tadi bertukar menjadi semakin ganas… ditekan2nya badanku..dipicit2nya bahuku…ditenyeh2nya punggung dan kakiku…aku yg bagai diulit mimpi tadi tersedar dari lamunan…tuturku yg disusun manis bertukar menjadi simpang siur…. Dan aku….

 Den : “mak cik! Sakit! Adeh!...errkkk!!!...aaarrrkkk!!..huuuuu..huuuuu” rengekku..

Badanku terliuk2 menahan sakit… makcik joe masih diam seribu bahasa…kusyuk sungguh dengan kerjanya.

“adeh…..isshh….erkkkkkkk” ..menahan sakit..kali ini makcik joe bersuara..

 Makcik Joe : “haaa..apasal? sakit ke? Ni makcik baru pegang je, belom urut betul2” perlahan saja suaranya, sesuai dgn wajahnya yg lembut dan bersahaja…persis kawanku si Joe itu.

 Den : “sakit cik.. tu belom urut lagi ke? Aik..belom urut dah sakit..abis tu cik buat apa?” dalam menyeringai kesakitan aku bertanya..

 Makcik Joe : “haaa..tu makcik baru pecahkan angin je…issshhh…takde ruang pun bdn kau ni..penuh angin.. urat2 semua dah keras! Tu yg kau sakit….” Tegas saja bunyinya….makin lama alunan urutannya itu makin mengganas…aku yg tadi masih bisa menahan kesakitan sudah makin hilang pertimbangan…

 Den : “adeh…makcik! Mati eden ni aaaa…sakit cik…adeh…” aku menjerit kesakitan tatkala jari jemarinya yg kurus berurat itu memicit lenganku… sakit yg tak dpt kuceritakan..betul kata kawanku joe…sakit gila tu dia urut! Aku pun tak tahan”…masih terngiang2 lagi kata si Joe padaku tempohari….

 Den : “ alamak cik..ni putus dah urat perot den ni cik..mati den..mati aaaa”  aku mula hilang arah…bagai meroyan terjerit2..kali ni air mataku sudah meleleh.. bagai  “naik syeikh” aku yg kesakitan terus pandai bercakap dgn loghat negeri sembilan…mak cik joe ketawa geli hati melihat gelagatku…

 Makcik joe : “haaa..ni apo eh? Ado mutiaro kek kaki ni? Issshhhh..tak pernah berurut ko ekau ni?” soal makcik joe padaku..jarinya menekan2 bahagian kaki…

Den : “haaaa…mutiaro tu den simpan yo..mano tau lopeh ni den buleh gadai .. dapek gak duit..” aku menjawab dalam kesakitan…separuh sedar apa yg telah aku perkatakan..hanya yg kedengaran..makcik joe ketawa terkekeh2…

Makcik Joe : “teruk betul badan ekau ni..angin dah buleh buat jambatan..dah macam tembok” masih ligat memicit2 setiap ruang badanku….aku hanya pasrah…menahan kesakitan..air mataku terus meleleh…..

Selepas 1jam lebih makcik joe mengerjakan aku, dia meminta izin untuk pulang….  Aku yg masih kesakitan berbesar hati untuk mengikut en Putra menghantarnya ….. dlm perjalanan, aku masih sempat mengatur temujanji kali kedua…bak kata joe lagi “ dah alang2 ko dapat dia…baik ko janji ngan dia bila nak urut lagi…kalau tak susah nak dapat!” aku akur….. kali ni…makcik joe menyuruh aku mengambilnya pada hari ahad….

Hari ahad tiba…kali ini, sessi berurut dgn makcik joe berjalan baik…sakit yg kurasa pada hari pertama, tidak kurasakan lagi…mungkin separuh angin2 dibadanku sudah hilang…urat2 ku pun sudah mula lembut… walaubagaimanapun………jari-jari kurus berurat itu masih menghantuiku……… sessi ketiga masih harus kutempuhi………… dan kini…aku masih bisa merasakannya………

antara kesan lebam di lenganku.... tu belom tgk part lain dibadanku....adeh...sakit gilos!!! apa2 pun...mmg lega lps kena urut...rasa ringan je bila bgn tido.... cuma sakit akibat kesan2 lebam..oh ya..bab sakit punggung tu...alamak...mmg tulang..makcik joe pun kata tulang aku dah bengkak... argghhhhh...................................................

Monday, December 29, 2008

Rumah Urut? Mati aku!


emmm..tajuk hari ni..ala2 macam rancangan 999 ataupun majalah tiga.. dengan sound effect yg mencemaskan...sering kali dipaparkan tentang "anak2 ayam" dari negara cina, thailand, philipina maupun indonesia yg digari turun dari rumah2 urut beratur menaiki trak polis. tapi kali ni..bukanla aku ingin memperkatakan tentang "anak2 ayam" yg ditangkap...ataupun kisah rumah2 urut yg tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan di kota metropolitan ini... tidak sedikitpun berkaitan dgn kedua2nya itu.....

menjejakkan kaki di rumah kawanku joe tempoh hari.. memberikan aku seribu satu makna tentang istilah "berurut"..walaupun sudah 2x aku mengupah "nek meghah" untuk mengurutku sewaktu dalam pantang....tapi urut yg kumaksudkan amat berbeza sekali.. 

menyentuh tentang penyakit yg kualami sejak berbulan2 lepas... kini kurasakan ia semakin parah..kerap kali aku tidak dapat menggerakkan kakiku..malah terpaksa berdiri kaku tidak bergerak selama lebih 20 minit menanti kepulangan en putra pulang dari kerja untuk mengheretku ke sofa...tidak dapat kutahan.... 

di rumah kawanku Joe, aku berbual2 tentang masalahku ini..tanpa disedari..joe telah membuka satu rahsia yg selama ini dia pendamkan... rupa2nya makciknya adalah "tukang urut" yg hebat dan terkenal dikalangan isteri2 menteri seperti datin rosmah, datin maznah..juga ibu kepada timbalan menteri.. artist2 dan selebriti seperti Dato' siti nurhaliza, juma, ziela jalil dll. aku yg mendengarnya terkedu..kagum..dalam hatiku berkata "wow! hebatnya makcik si joe ni!"...

dalam rancak berbual, joe kawanku itu mencadangkan aku supaya berurut dgn makciknya sebelum pergi ke hospital..katanya "manalah taukan...kau try dulu urut ngan makcik aku tuh.. kalau baik tak payahla kau pergi hospital..." tangannya ligat menyusun cawan2 yg sudah dibasuh... 

den : "eh joe...mahal tak? kalau dah datin2 yg urut ngan dia mesti mahalkan?" soalku dalam nada yg kerisauan..

joe@zura : "eh..tak aa...datin2 tu yelah..tp kalau org biasa2 macam kita ni... takla sampai ratus2" joe cuba meyakinkan ku....dia masih sibuk didapor...

den : "eh joe! bolehla..ko tryla call makcik ko... aku dah tak tahan sakit ni...bayar berapa pun takpelah....asalkan aku baik".... kali ini aku beria2.. tanpa memikir panjang aku meminta joe menelefon makciknya.. ingin segera penyakit ini hilang dari hidupku.....

joe@zura : "ok, nanti aku call dia..tp dia ni busy sikit..susah nak dapat dia..ko taulakan..kejab2 mak2 datin dah book dia...kalau ada rezeki...ko dapatla makcik aku"....joe cuba menerangkan keadaan makciknya..agaknya..dia tak mahu aku terlalu mengharap.....

den : " takpelah joe...ko try je...mana tau, kalau dapatkan.." aku bersuara.

setelah pulang dari rumah joe..keesokkan harinya aku menerima panggilan telefon darinya. cemas saja bunyinya.... "eh..apsal makcik ni?" hatiku berkata. setelah mendengar penjelasan darinya...barulah kutahu yg Joe telah berjaya menelefon makciknya itu.. dan tanpa disangka2..bak kata joe....

joe@zura: "haaa!!! rezeki kau ni dapat cepat makcik aku! aku call je dia, terus dia kata ok.. dia pergi urut org beranak dulu..lps tu dia urut ko pulak...nanti anak dia antar rumah kau tau! ..balik nanti makcik aku suruh pak ya antar." tercungap2 dia memberitahuku..

den : " ok..ok..takpe..nanti kita org antar!" aku menjawab dengan gembira...

joe@zura : "haaa..ko ingat tu! ko berlakon mcm tak buleh jalan tau..aku ckp kat makcik aku yg ko ni dah teruk dah..tak boleh jalan..nak jalan pun kene pakai kerusi ! kang jgn ko senyum2 jln cepat2...penat aku cerita kat makcik aku tuh!.." joe mengingatkan aku supaya tidak berlagak normal....... aku tertawa didalam hati......

den : " yelah2....nanti aku buatlah camtu....eh..nak panggil apa makcik ko tuh joe?" aku bertanya..

joe@zura : " alah..ko panggil je makcik!" pendek jawabnya.... 

den : " ok..ok.. joe..thanks tau!! tq!tq! " aku mengucapkan terima kasih yg tak terhingga pada joe.......... jam berdetik di dinding..aku terus meghitung waktu..tak sabar menanti kedatangan makciknya.......


Sunday, December 28, 2008

cuti+merry x'mas+lunch @ joe'shouse = SURPRISE!!!!!



25 December 2008... kedatangan hari natal yg ditunggu2.. bukan kerana aku juga menyambut hari kelahiran 'Jesus of Nazareth".. walau bukan sebenarnya  Jesus the son of God mengikut kepercayaan pengikut agama kristian dilahirkan pada hari kedua puluh lima bulan dua belas ini....tapi lebih dikatakan bermulanya agama Kristian yg disambut pada 25 december ini........ aku cuba mengingati kembali apa yg telah aku pelajari di universiti dulu.... "comparative religion" course yg aku pilih...... christianity, 4 new testament... old testament....hinduisim, karma samsara.... menjadi subject kesukaanku....sehingga mendapat B+ di peperiksaan akhir....bangga!

tapi 25 december ini...ialah hari yg kutunggu2 kerana pelawaan kawanku joe untuk makan tengahari dirumahnya di seremban.......walaupun jauh..aku & en putra telah bersiap pada awal pagi lagi....... dalam perjalanan...

en putra : "alamak..ingatkan jalan tak jam...tp byk gak ketala..issshhhh....apalah depa ni..cuti dok ghumahla" bebelnya sambil memakai cermin mata hitam ray ban ala2 the matrix....

den : " okla ni..takla teruk sgt!" aku cuba menyejukkan hatinya yg mula terbakar.....faham benar dgn perangainya yg tak suka dgn "kecrowdedan" walau dimana saja berada....

en putra : "eh..minyak nak abis ni..kat R&R seremban nanti pi bubuh minyak sat" en putra bersuara.... aku sibuk menidurkan nawfal yg mula  menguap dipangkuanku.....

tiba di R&R seremban...........

najla : " umi, La nak beli air kat situ boleh?" tanya najla sambil menuding jari ke stesen minyak shell.....

den :" ok ..jom kita pi....." jawabku pendek..terus membuka pintu BMW 5 series lama yg dipinjam dari bapak mertuaku.....Dato'Taulan.

setelah membeli barang yg diingini...aku, najla & nawfal menuju ke kereta.....sakitku mula terasa..punggung mula berdenyut2, kucapai bag Ralph Lauren dihujung kakiku.....  "aduh! apa ni ?" kataku dalam hati apabila kakiku tersepak benda keras.... geram kesakitan.. ku sepak lagi..keras...lalu tanganku yg ingin mengambil pain killer tadi terus menyambar bag hitam kecil yg keras ....

den : " eh! ni bag apa ni! bila pulak ada kat sini?" kehairanan..... "pa, bukan tadi takde bag kat sini eh?" nada suaraku agak tinggi...mungkin disebabkan rasa marah menahan kesakitan dikaki...

en putra diam seribu  bahasa..wajah selamba tiada perasaanya tetap terserlah!...langsung tidak memandangku... aku yg kehairanan lalu terus membuka bag hitam tersebut.......

den : "............ hehehe...ni apa ni pa??!!" terdiam seketika apabila melihat isi kandungan bag tersebut..."hahaha! papa buat lawak eh?"....sambungku, masih teruja terselit rasa gembira..bukan lagi berbunga dihati...tapi mula berkembang kuncup  kurasakan.....

den : " papa buat surprise ke ni? hahaha!..haha!...lawak!..lawak!..najla! papa buat lawak!" aku ketawa seperti ahli sihir yang gembira apabila berjaya dgn sumpah menteranya... tetapi....en putra masih berdiam diri..hanya sedikit senyuman hambar dibibirnya.....

den : " pa buat surprise ke ni? bila papa amik ? ooo...tak ckp ngan umi eh? amik mlm tadi ke? pi amik ngan sapa? bila letak bag kat sini? masa umi pi beli air tadi ke?" bertubi2 soalan yg kuutarakan.......tapi malangnya...tiada satupun jawapan yg kuterima...dia masih terus memandu.....kali ini..wajahnya tersenyum...seronok melihat gelagatku atau malu kerana percubaan kali pertamanya untuk membuat surprise berjaya...aku tak pasti...hanya yg aku tau..inilah kali pertama dia memberi surprise setelah 6 thn bersama...walaupun tidak dalam suasana romantis yg menjadi idaman setiap wanita........aku tetap menghargainya! dan yg pasti...dia telah berusaha untuk menahan malu apabila ditertawakan olehku....isterinya sendiri..isterinya yg gila2...happy go lucky.. 

kutarik perlahan2 isi kandungan bag tersebut..... sambil ketawa aku terus membelek2 & memicit semua button yg ada...YAHOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! D40 IMPIAN BERADA DIGENGGAMANKU KINI!!!!!!!!! thanks to en putra...aku bahagia..

perjalanan ke seremban kurasakan semakin dekat.... kali ini..bukan lagi kerana D4o yg berada digenggaman...tetapi kerana perot comelku sudah menghasilkan alunan music2 yg indah..sudah terbayang2 akan lauk pauk yg enak........ "issh.....cepatlah sampai......" 

perjalanan kerumah kawanku joe@zura di Tuanku Jaafar Golf Resort kusinggahi dulu di rumah kawan seuniversiti Faiz & Elis.....beberapa minit menunggu mereka bersiap... lalu kami terus ke rumah joe.... setibanya di sana......

den : " perghhh...sedapnya bau...sampai kat luaq pun boleh bau..... mesti sedap ni" bisik hatiku.

en putra : " eh....ni mana pintu masok ni? 
ni bhgn belakang ke bhgn depan rumah ni?" tanya en putra padaku...kagum dgn seni bina banglo milik joe@zura...

den : " awak ikut ajelah dorang tu pi mana.." jawabku sambil mataku melihat keseluruh kawasan dan hiasan taman dirumahnya...."cantiknya..." getus hatiku......"bilalah aku nak merasa dok rumah best & besaq macam ni?"...... masih mengintai2 disegenap ruang....

joe@zura :" haaa...masok..masok..." sambut tuan rumah dgn gembira..kulihat joe hanya berbaju t-shirt merah berseluar hitam bertudung coklat..... tersenggih menyambut kedatangan kami.

den : " ko masak apa joe?...sedapnya bau?" aku bersuara....mata mencari2 meja makan..

kulihat kawan2ku yg lain, shida the majistret.... mas the PA..sibuk di dapor... cuba membantu tuan rumah atau tidak sabar2 untuk menjamah makanan.... tak pasti..... haaaaaaaaa...aku teringat hadiah yg kuterima tadi... the D40..... apa kata aku rasmikan di rumah kawanku Joe@zura............... jom layan....











shootku yg pertama menggunakan D40.
model    : najla sufya
location : dalam kereta menuju ke seremban










 


antara makanan yg dimasak oleh joe : nasi tomato, kuah dalca, ayam goreng berempah....sambal udang & sebagai pencuci mulut....."laiciscream" atau laici+ice cream. sedapppp!















bersama member2 joe@zura sebagai tuan rumah, shida d'majistret, mas d'PA, elis d'majistret....bersembang setelah kekenyangan...

    pic of Ian, 5 months old. taken with D40 @ joe's house........ i likeeeee!


Friday, December 26, 2008

Cuti oh cuti!..bila aku boleh bercuti?

Semalam, 25 December 2008, hari x'mas.. semua org cuti...hanya den & en putra je yg tak tau semalam hari cuti...ni semua gara2 den yg dah tak pernah nak amik tau bila ada cuti atau sbb mmg tiap2 hari  den bekerja..takde istilah cuti dah dlm hidup ni! sampai den kena tongkinglah ngan sorang member ni haaaaaa.....

telefon bimbit motorola VR warna hitamku yg dah lunyai berbunyi.....

den   :  "ello....." dgn nada yg ayu menjawab panggilan tepon pada pukul 10 pagi hari selasa lepas.

Joe@zura/Ju : "elloo....woi! tido eh!?" tanya kawanku sambil tergelak2 kecil kedenganran suaranya dicorong telefon..

den  : "hehe..mana ada! oghang tgh tgk tv ni" aku menjawab...walaupun pada waktu tu aku tgh tersengih2 seorang diri sambil tv memerhatikan diriku... teringatkan mimpi indah aku mlm tadi..

joe@zura/Ju : "ni aku nak ajak mkn kat rumah aku hari khamis ni..sambil berbincang pasal pi chearting" panjang lebar kata2 kawanku ..

den : " khamis eh...emm..alamak..hari tu pak ya nak bawak pi ampang puteri..nak check sakit bontot ni aaa"... aku menjawab sambil menggaru2 dahiku... "eh! ko cuti ke buat makan2 hari khamis?" tanyaku lagi....hairan dgn kawanku sorang ni...sambil dalam hati berkata " amboi mak cik ni..nak buat makan2, sanggup amik cuti tu..kih..kih.."...

joe@zura/Ju : "WOIIIII!!!!!! hari khamis ni cutilah! x'mas! " terjerit kawanku ..." doctor pun cutilah!!" sambungnya lagi sambil ketawa berdekah2.....

den : " haaa?..cuti eh? x'mas eh?...aku manalah tau cuti2 ni joe! aku tak keje dah....hahaha!" agak terkedu dgn jeritan joe kawanku...aku pun menyambung hilaian ketawanya yg dah macam pontianak sakit perot... tawanya semakin mendayu2..tanpa henti..... "emmmm.tgk aa nanti..tanya kat pak ya dulu ok.." sambungku lagi setelah mendengar kawanku tidak berbicara apa2....... ketawa lagi! dalam hati......" dia ni ketawakan aku tak tau hari cuti ke? ketawakan aku sbb dah tak keje?"............ sejenakku terfikir........sedih.....

joe@zura/Ju : "ok...nanti kau bg tau aku...sms pun takpe... aku nak tau berapa org nak dtg, nak kira berapa pot nasi aku nak masak" kawanku berkata...mungkin penat mentertawakan aku tadi....

den : " hehehehe..ok..ok...nanti tepon ko" jawabku pendek sambil tertawa kecil...... masih memikirkan bilakah hari cuti yg seterusnya....... adakah aku masih bisa merasakan kebahagiaan bila cuti menjelma..... perasaan yg aku rindui ..seperti waktu ku bekerja di ExxonMobil bersama kawan2 yg suka menyambut kedatangan cuti.............aku pasrah!

Wednesday, December 24, 2008

6th Anniversary...... 201202


20 December 2008...sibuk bonar orang memperkatakan tentang majlis pernikahan mawi-ekin..dalam radio..dalam tv..astro prima..astro ria..astro awani...malah sampai ke tepon mak kat kampung pun...masih lagi dok borak pasal mawi-ekin..baju nikahla...baju bersandingla..hantaran kaler pinkla.....itula...inila...mawi...mawi..mawi...

den         : "pa...mawi nikah hari ni... 20 december.." seperti biasa ucapku sebagai pemula bicara..mata tertumpu pada skrin 32' LCD jenis toshiba regza, menyaksikan majlis pernikahan mawi-ekin yg akan bermula.

en putra  : "a'ah..." jawabnya tetap pendek dan jitu...

den          : "cantiknya baju ekin..make up pun cantik..lawa bulu mata palsu dia..." kagum dgn persona pengantin ekin...."kalau dulu time kawin saya pakai camni, mesti lawakan? " sambungku cuba mencuit perhatian darinya..

en putra : "ye ke?" jawabnya dalam nada sinis..... aku menjeling ke arah en putra..cuba membaca fikirannya... tetap seperti selalu..seperti kali pertama ku kenalinya 11 thn yang lalu....tak banyak bercakap malah..sifat tiada perasaannya makin menjadi2 .

den         : "dulu make up saya time kawin macam opera china je kan?" cuba mengingatkan kembali hari bersejarah itu..

en putra :"okehla tu" tersenyum....ikhlas atau mentertawakanku...... tak pasti.

den         : "emmm... awak tak ingat ke pa?"soalku...penat bermain dgn ayat2 cinta...lol..dalam hatiku berkata..."issshhhh..awatnya org tua ni..tak paham2 ka? tak ingat ka?"

en putra : "apa dia?"......... "ingat apa?" penuh selamba di wajahnya..

den         : "hari nilah pa!!!!! alah.....saje la tu!" aku cuba berlakon...lagak ingin merajuk..walaupun aku tau.. bab2 merajuk... mengada2..atau apa saja lakonan yg aku lakukan.. tetap tak dihiraukan oleh en putra..... buta seni ke dia ni????
"hari nikan 20  december...kan kita nikah hari ni... awak lupa ke?" sambungku lagi....

en putra : "oooohhhh....a'ahla....." sambil tersengeh....

den         : "ni lupa ke...saje buat2 lupa...haaaa..takot saya mintak hadiah la tu!!!!"  aku bersuara tanpa melihat mukanya....geram..

en putra : "hehehe..... jom aaa..kita pi mkn nak?" lawanya walaupun dia tau aku tak buleh berjalan gara2 hip dislocation yg aku alami........

diam.... dengan sakit yg teramat...aku hanya membodohkan diri...langsung tak jenguk ke dapur tak masak.. hanya makan roti & telur......akhirnya, en putra sedar akan menyambut hari ulangtahun perkahwinannya yg ke6.... dia menghilangkan diri ..keluar ntah kemana....hatiku kembali berbunga..mungkinkah suprise menantiku... jambangan bunga rose yg indah..atau cake yg enak...paling tidak...sekeping card yg ditulis dgn madah2 cinta....ahhhhh..indahnya...

1/2 jam kemudian...aku terdengar pintu dibuka.... tak sabar rasanya aku menanti kepulangannya..... haaaa!!!!!!??????????

penuh dikiri kanan tangan en putra dgn plastic2 berwarna merah dan oren..pelbagai saiz... aku kehairanan....

den          : "apa tu pa?" aku bertanya kebingungan...

en putra : " makananla! saya pi pasaq malam..beli nasi ayam merah ngan sayoq kat awak.. kopok lekor ngan putu mayam!...lapaq dah  ni..jom makan"

jawapannya meruntun hatiku...hilang sudah angan2 indahku tadi.....  sudah 6 tahun aku masih mengharapkan sesuatu yg istimewa disetiap hari ulangtahun perkahwinanku......

hehehehe....HAPPY 6TH ANNIVERSARY TO US!!!!!


 
apa2 pun...another year of love & happiness.... semoga dimurahkan rezeki...diberi taufik dan hidayahNYA.....dikurniakan kesihatan....keberkatan dan kesejahteraan.....bersama 2 permata yg disayangi........................................................ (hehe..jua bersama permata yg indah di tanganku nanti....thanks papa!)




wet dreams?

hehehe...topic kali ni..begitu menerujakan...hah! don't get me wrong! (hehe..cakap omputih eden!)... sebonar eeehh..eden mimpi laie..tak abis2 mimpi..solang  duo tigo hari..confirm mimpi.. tp kali ni sampai basah2...haaa! bukan basah apo eh..bukan terkoncing den  ni aaa... tp eden mimpi berlari2 kek topi pantai.. kojap meniarap..kojab mengiring..click sano..click sini..hehehe..best woooooo!!!!!! sampai basah2 kaki den..baju den...rambut den... tu yg basah tu!!!!

bangun yo pagi...den terus duduk..sambil tersongih2..dah macam kerang busuk dah! toringat kek mimpi tu... 

den          :  "Pa, mlm tadi saya mimpi lagila.." kataku memulakan bicara sambil tersenyum...

en putra :  " mimpi apa?" soalnya tanpa memandang ke arahku...sibuk melayan street racing kat facebook.

den          :  "hehehe..." gelakku... "saya mimpi amik gambar najla kat tepi pantai..ala2 model gitu..saya plak jadik macam pro photographer..mcm dlm Australia next top model                   tulah...yg amik gambor model pakai bikini kat tepi pantai.." sambungku sambil mengukir senyuman dibibir mungilku.

en putra  :"aaaaaaa.." jawapan pendek darinya...masih tidak langsung menatap wajahku...

den          : "tapikan pa, saya mimpi beli camera baru..camera D40" hehehe..aku tergelak seronok sendiri..." pastukan pa, masa nak amik gambar tukan...saya tak tau nak tekan button apa..tetiba dtg cina pompuan keje kedai camera..ajar saya nak tekan apa....pastu...bila nak tgk balik gambar plak....saya tak tau nak buat camana..... kena cina tu dtg ajar saya balik....haha..lawak gila!" ceritaku dgn penuh teruja....bersungguh2 dan terpancar sinaran bahagia dimataku.....sambil menghela nafas panjang...

en putra : " aaaa? awak cakap apa tadi?" kali ni soalnya dgn penuh perasaan...ditatapnya wajahku yg  dah berubah kelat...... sampai sekarang aku masih tak pasti samada dia betul2 tak dgr apa yg aku ceritakan kerana sibuk memberi perhatian kpd game street racing, atau sengaja memekakkan telinganya yg kecil itu........ahhhh...aku bosan!

emmmm...takpo eeehh en putra...maleh den nak story telling balik...tak kisahla dongar ke tidak.. yg ponting....den totap bahagia dgn mimpi basahku bersama D40 impian hatiku.........hehehehe. 

Friday, December 19, 2008

baby!!!!!!


sungguh sedap bau baby...suara baby...aksi baby..ngada2 baby..manja baby...senyum baby..menguap baby....ketawa baby...ahhhh..bestnya...

tapi mlm tadi...aku kurang tido sbb baby jugak..kenapa 2, 3 hari ni susah pulak baby nak tido mlm....dahlah baby lambat tido..kerap pulak baby bangun nak minum susu......arggghhh..tambah pulak bapak baby sibuk nak tido sama atas katil dgn baby & mak baby..nasib baik kakak baby dah tido awal..kalau tak kakak baby pun nak join sama tido atas katil..4 in 1! sempitnya!!!!!!!!

pagi ni mak baby sakit kepala, aduh! silap tido plak..sakit tengkuk sbb tak dpt nak adjust gaya tido semalam..baby & bapak baby dah conqueror(betul ke spelling ni??) katil... last2 mak baby kena tido hujung kaki baby & bapak baby je.... arghhhhh....... hari ni malas nak masak!!!!!! bapak baby pi beli nasi & lauk kat kedai mek qlate kat sri gombak tu!!!!!!


Tuesday, December 16, 2008

Amy's 4th Birthday Bash!


celebrate amy's birthday last weekend time kita org kat kampung..walaupun his birthday jatuh pada tarikh yg sama dgn wedding anniversary kita org... 20 Dec... terpaksa celebrate awal sbb nak celebrate sama2 with us...

macam biasa...hobby ku mengambil gambar dgn camera ciputku..tetap terlaksana..walaupun sesibuk mana pun.. tetap kucuba memegang camera ciput kesayanganku itu sambil merakam detik2 manis..gaya ala2 cameraman profesional..(gara2 nak memujuk en putra membeli D40..)

den :  "pa, agak2nya dapat tak umi D40 tu?" tanyaku sambil membuat aksi2 hebat ala2 cameraman profesional...

En Putra : " tak tau...tgkla nanti..." wajahnya terpancar rasa boring menjawab soalanku yg dah ntah berapa ratus kali ditanya....macam menyampah pulak tgk mukaku yg tak jemu2 bertanyakan soalan tersebut...

den  : "emm..rasa2nya..time kita pi cherating gathering budak2 iiumt tu, dapat tak saya D40?"
soalku tak serik2..... "kalau ada D40 kan...saya nak ckp ngan Joe, saya nak jadik official photographer utk program tu nanti" sambung ku lagi......

En Putra  : "laaaaaa....mana awak tau saya nak belikan awak ni????????" en putra seakan hilang ingatan menjawab soalan ku yg dah tersangat muak utk didengarinya.... dia menjawab ala2 excited dan penuh expressi di wajah artistnya itu....

huarrgghhhhh!!!!!warggghhhhh!!!! aku taula tu..mamat ni dah fed up ngan soalan aku nih...nyampah!!! nyampah!!! nyampah!!!!!!!!! 

tapi takpe....aku masih tak berputus asa.... walau dgn camera ciput..hobbyku ttp terlaksana...cita2 nak jadik photographer tetap di hati...harap2nya...dgn melihat usaha & hasil shoot & collection gambarku....dptla mencairkan hati en putra.....hehehehehe.

LETS LAYAN MY COLLECTION....

AMY's 4th BIRTHDAY BASH








Ian's 5 months Jab Schedule..


Balik Melaka on 12 Dec 08 baru2 ni..last weekend! supposed blk on 27 Dec for Ian Nawfal's 5months jab.. but en putra wants to attend his friend's wedding kat muor on sunday...so, kita org dgn penuh rasa happy menyahut seruan en putra itu!!!!!! yeay! blk melaka.....

i called our  doc "Dr Amir " . asked him boleh tak amik 5 months jab awal 2 weeks dr date yg doctor bg..he said.."buleh eehhhhh.......dtgla!" macam biasa kalau jumpa our family doctor ni...... some of petikan kata2 perbualan antara dr amir with my mom, dr amir & en putra........

SCENE 1 : (time bawak nawfal check jaundis dulu)

Dr Amir  :  "mak cik dtg ngan sapa ni?" tanya dr amir pada my mom.

My mom : "dtg ngan putrala...." jawab my mom pendek... & pada waktu itu en putra masok ke bilik doctor.

Dr Amir  : " haaa... org hensem dah masok" sambil tersenyum dia berbisik pada my mom.

my mom yg mendengar ulasan pendek dr amir itu terpinga2 sambil merenung menantunya yg "slumberland" tak pasti sama ada menantunya dgr perbualan tersebut atau tidak...

SCENE 2 : (time bawak nawfal amik his 2  months jab)

Dr Amir   : "kau tak amik case artist2 ke?" 

En Putra  : "isshh..nak buat apa? bukan depa tu byk duit pun nak bayaq!" jawab en putra dgn bersungguh2..

Dr Amir  :" ishh..manala tau kot2 hang buat case Rozita Che wan ke...best gak..cun apa dia tu"
sembang dr amir..tersenyum2 memandang aku..
Dr Amir  : "wei...aku suka aaaa tgk  kau..muka kau ni macam artistla!" sambungnya lagi...

dlm hatiku..."alamak...ni apakes ni? cepatla doctor..baby dah nangis ni...patient kat luaq punyala ramai... tak kan nak sembang bab artist & rozita che wan kot"... eh....ni muka sapa mcm artist ni??? aku tgk muka en putra dah bertukar menjadi kelabu asap..... malu atau syok sendiri?????

SCENE 3 : (time bawak nawfal amik his 5  months jab)

Dr Amir  :  "bila blk kampung?" tanya dr amir sambil tersenyum melihat kami yg masuk ke biliknya.

En Putra : "kelmarin, kita org baru blk muar, attend kenduri kawin member"

Dr Amir  : " eh....ko handsome2 ni tak ngorat artist ke?" tanya dr amir dgn penuh teruja... en putra tersenyum tak abis2.... aku yg tgh mendokong nawfal... terkelu..sambil hatiku berkata " aik...tak abis2 lagi ke? hehehehe..abisla en putra ni.. perasan sampai ke mlm ni nanti.....

tulah ceritanya kalau kita org berjumpa dgn doctor kesayangan kami sekeluarga ni... walaupun berderet2 patient menunggu kat luar... sembang tetap sembang.... kalau tak kita org yg mintak chiow dulu..gamaknya menyumpah seranahla org2 yg menunggu kita org...hehehehehe.. tapi apa yg musykil sgt ni..... 
"patient sebenar ialah Baby Ian, tp yg dpt lebih attention ialah Bapaknya si Ian ni... apakes???"

Monday, December 15, 2008

Eid Adha 2008


This year, Eid Adha kita orang sambut di rumah Opah & Wan @ Tokai, Kedah Darul Aman.
Paling menggembirakan buat kanak2 rebina apabila berkumpul beramai2..especially kanak2 town like Najla yg konon2nya tak pernah main dgn penuh lasaknya..berlari2 dgn memakai baju kurung, macam lipas kudung... 

Umi   :  Ishh najla ni..apsal main macam tu!! elok2la sikit!!! kang jatuh nangis!!tegurku pada najla yg main tak hengat macam bebudak lelaki..
Najla   :  Laaa umi ni...takpela...tak jatuh punya.. jawab najla sambil berlari..
Umi    :  Haaaaa...kang jatuh jgn nak nangis eh!!!!! 
tetiba Opah najla mencelah diantara perbualan kami 2 beranak.....
Opah  :  Tu diaaaa... org KL balik kampung.. tulah! hang dok kl tu bukannya best pun..dok lah kat dlm rumah ja... dok kat rumah opah best..buleh main!!!
hehehehehehehehe..... aku tersengih sumbing.... tak kan nak  dok tokai kot....hehehehehe..sambung sengihku lagi....... makin lama makin sumbing....









Aksi najla di kampung..dgn kereta merah yg menjadi rebutan oleh bebudak semua, sehingga mencetuskan perbalahan di antara mereka.... teringat cerita najla pasal kereta.....

Umi    : " La, La nak adik berapa?" tanyaku sambil mencium2 baby Ian. mataku mengerling ke arah najla yg kusyuk minum susu nespray 3+ original.

Najla  : " La, nak adik satu... Nawfal je!" jawab najla tanpa memandang ke arahku.... sambil minum tangannya sibuk memicit2 perot anak singa mainan kegemarannya.

Umi   : " Apsal nak satu je? tak best ke adik ramai2?" tanyaku lagi walaupun jawapan najla cukup menggumbirakan hatiku...heheheheh..selamat..lega umi..kataku dalam hati!!!

Najla  : " Umi! kita mana boleh adik ramai! keta papa kan kecik..nanti kalau ada adik ramai, mana muat? ni, rumah kitakan kecik..mana ada bilik banyak? nanti nawfal tido bilik La, kalau adik ramai nak tido kat mana? umi ngan papa tak tau ke??" 

jawab najla dgn panjang berjela...dia yg tgh sedap melayan susunya...terus duduk untuk memberikan jawapan yg bernas!!! aku terkedu & terus ketawa berdekah2.... pandai2...syabas my dotter!! aku rasa...alasan yg masok akal, alasan yg bakal aku guna pakai kalau en putra mintak tambah sorang lagi...hahahahahaha!!!!!!..keta kecik...rumah kecik!!!!!!

"bapaku pulang dari kota, bapaku belikan kereta, kereta kecil warna merah, bolehku bawa ke sekolah.... pon..9x...kereta kecilku berbunyi..marilah adik..mari naik...bolehku bawa rumah nenek...." nyanyiku girang.......


Thursday, December 4, 2008

my 2 kiddos!


walaupun camera ciputku masih di kedai untuk direpair... semangat kentalku untuk mengambil gambar tetapku teruskan ...

den           : "pa, boleh pinjam camera pak lang tak?" 
en putra  : " nak buat apa?" jawapan malas sambil matanya tetap melihat TV
den           : " emm..nak amik gambar najla & nawfal laa....  dah lama tak amik gambar dorang ni" sambil memberi isyarat mengejibkan mata kepada najla.
najla         : " a'ahla pa... La dah lama tak amik gambar ngan adik ni... La nak amik gambar mcm princess" 
en putra :  " haa, nanti papa pinjam camera pak lang" 

yahooo!!! hatiku girang...ishh..tak sabar dah nak amik gambar my 2 kiddos! ..so dah dpt camera pak lang..apa lagi..kita layanla..& hasilnya...jeng..jeng....jeng...





Idaman Hati...


"Oooh…penyakitku datang lagi
senyuman menawan

sukar untuk aku
cuba melupakan

Ku mencari camera abadi
mungkinkah ianya kan
menjadi milikku
tak pernah ku merasai
getaran rasa sebeginiOooh…penyakitku datang lagi

senyuman menawan
sukar untuk aku
cuba melupakan"

diolah dari lagu si DINA...sambilku menyanyi.......

again..penyakit mengambil gambar datang menyerangku lagi.. apsal ntah..mmg hobi amik gambar..cita2 time kecik dulu pun ada berangan nak jadi profesional photographer..clik sana...click sini.. rasa cam best je! dah besar ni ..abis semua benda aku nak amik gambarnya... kan dah ckp..tgk plak gelagat si kenit 2 org tu...aaahhh..tak tahan makcik...

memandangkan camera ciputku dah rosak..tgh repair kat kedai:
den : "kak, lama ke nak repair camera ni?"
tauke kedai: "tak sure, tgk pada rosak camera ni lah dik"
den: "agak2 nya kak?" penuh rasa cuak......
tauke kedai: " paling lama sebulan.... tp kalau siap, kita org tepon adik" sambil tersenyum.
den: "apa? sebulan?" sambil menggaru kepala yg tak gatal...mata terkedip2 memandang en putra disebelah... dalam hati "alamak...camanala aku nak hidup ni..lama gilos nak repair! camana nak amik gambar nanti?? issshhhh.... 
tetiba, en putra menyampuk apabila melihat den ternganga......
en putra: " okla tu... nanti dorang siap teponla kita, ok kak bulehla" en putra terus memberi persetujuan pada tauke kedai.
den: " emm..hantam sajelah" dgn penuh rasa berat hati menggangguk...tetapi..mata tiba2 terpaku pada satu object..hati kembali berbunga...adakah ia.....
den: " pa, kalau dapat D40 or D60 tu kan best?" sambil menuding jari ke arah D60.
en putra: " ok ke?" menjawab dgn wajah yg blur..riak wajah memberi maksud hatinya" isshh..apakes pompuan ni nak beli DSLR.. nak abiskan duit aku lagi la tu..bukan murah RM 2300 tu!!" 
den: "ok sgt pa..best gilos ni! kalau amik gambar papa, confirm terus jadik hensem!!" penuh excited jawabku....
en putra: "isshh..tgkla nanti....." sambil bergerak untuk keluar kedai meninggalkan aku.  aku yg teruja tadi terus terpinga2 & terus kembali sayu mengenangkan camera ciputku....

emm... agak2nya..adakah mimpiku menjadi kenyataan? apakah "dia" yg kuidam..akan menjadi milikku suatu hari nanti??????????


Camera idaman hatiku......
*gambar ihsan dr kenrockwell.com

Wednesday, December 3, 2008

Bakal Pemimpin?



En.Putra jalan2 @ Putrajaya, kebetulan ada kenduri kahwin cousin. kendurinya kita org tak attend... becoz bakal pemimpin kalut nak pose...emm..agak2nya..ada gaya ke nak menggantikan Pak Lah...issshhh.. nak gantikan Dato' Taulan pun tentu lagi.....hehehehe..takde gaya langsung.... camana ni????????





 

from my small kichen...lets breakfast!!




menu of the day... nasik lemak with sambal sotong!!!! ishh...camanala nak diet????? anyone?? nak join...jomm aaaaa!!!!

Wednesday, November 26, 2008

my collection -FLOWERS

from my collection.. FLOWERS - bunga2 yg ada di sekeliling my mom's & kak long's house.






pic above: ni gambaq bunga turi, actually ada 2 jenis bunga turi, yg merah & yg putih. bunga ni baik untuk kesihatan kalau dimakan.. org tua2 kata, ubat untuk sakit lutut & sendi2.. tp mmg best kalau dibuat urap & masak asam rebus.







i love all these pics.... from my collection..bestnya kalau dpt DSLR kan??

big sister & lil' brother in action

pic taken during 1st day raya 08'.. Najla with her lil' brother Aqil Ian Nawfal (2months)



ragam of najla sufya


one of my hobby..... capture a beautiful & meaningful moment of my 2 kiddos, kakak & adik... lets layan the ragam of Najla Sufya.... 









Sunday, November 16, 2008

bermulanya aku...

bermula dengan melihat keletah anak2...terasa ingin merakamkan setiap detik ragam mereka.. wajah2 ceria dan comel...memberikan penuh rasa kasih dan sayang.... wajah yang memberikan kita semangat untuk terus maju dan berusaha kepada yang lebih baik pada masa hadapan..... untukmu yang diciptakan untuk ku...........